Bieden alle vitamines een even goede bescherming tegen vrije radicalen?

De antioxidant-werking van de verschillende microvoedingsstoffen is niet gelijk. Vooral door bepaalde substanties wordt een zeer krachtige bijdrage aan het antioxidant-systeem geleverd.

Een bijzonder effectieve antioxidant is bijvoorbeeld vitamine C. Met name in de "waterige" delen van het lichaam biedt vitamine C een veelzijdige bescherming.

Hoewel het lichaam voor het grootste deel uit water bestaat zijn er ook omgevingen waar vooral vetten de structuur bepalen. Dit is onder meer het geval met de wanden van de lichaamscellen. In deze "vettige" omgevingen kunnen alleen lipofiele ofwel vetminnende substanties goed doordringen. Krachtige lipofiele antioxidanten zijn vitamine E en bèta caroteen.

Verder hebben verschillende tot het B-complex behorende vitamines belangrijke antioxidant-eigenschappen. Zo werkt vitamine B1 samen met vitamine C om ongewenste cross-linking tegen te gaan. Door oxidatie-schade veroorzaakte cross-linking leidt tot het stug worden van weefsels.

Naast verschillende vitamines zijn ook een aantal mineralen voor de bescherming tegen vrije radicalen heel belangrijk. Met name selenium, zink en chroom vervullen belangrijke functies in het antioxidant-systeem.

Andere voedingsstoffen met antioxidant-effectiviteit zijn onder meer: de aminozuren methionine, cysteïne, taurine, tryptofaan en tyrosine, het uit 3 aminozuren bestaande glutathion, de tot de bioflavonoïden behorende stof pycnogenol, en co-enzym Q10.