Gaan door het bereiden van voedsel veel voedingsstoffen verloren?

Dat is afhankelijk van de bereidingswijze die wordt toegepast.

Bij industriële bewerking worden vaak veel essentiële voedingsstoffen vernietigd. Zo kan bij graanproducten door malen en andere bewerkingen de voedingswaarde aanzienlijk achteruit gaan. Ook bij het industrieel conserveren van groenten gaan vaak veel voedingsstoffen verloren.

Maar ook bij onbewerkte producten treedt verlies op. Zo gaat de kwaliteit van verse, nietingevroren, producten tijdens het bewaren gestaag achteruit. Doe uw inkopen daarom zo kort mogelijk voor de consumptie, en koop géén producten die al overrijp of verschrompeld zijn.

Verder leidt beschadiging van groenten en fruit tot nutriëntenverlies. Koop daarom bij voorkeur gave hele producten.

Ook bij de voedselbereiding in de keuken kunnen veel waardevolle voedingsstoffen verloren gaan. Met name door bakken, braden, frituren en in veel water koken gaat de kwaliteit achteruit. Bij stomen, stoven, roerbakken en magnetronbereiding blijft het verlies in het algemeen beperkt.