Hebben tieners extra behoefte aan bepaalde voedingsstoffen?

Dat is inderdaad het geval want gedurende de tienerleeftijd maakt het lichaam een versnelde groei door. Door deze zogenoemde groeispurt wordt van uiteenlopende voedingsstoffen extra veel verbruikt. Behalve microvoedingsstoffen heeft het lichaam in die periode ook meer eiwitten nodig.

De eiwitbehoefte per kilogram lichaamsgewicht is bij de geboorte heel hoog en daalt gedurende de eerste levensjaren gestaag. Tijdens de groeispurt neemt deze behoefte tijdelijk weer toe, reden waarom de aanwezigheid in de maaltijden van eiwitleveranciers zoals vis, soja, kaas, eieren en melk dan extra belangrijk is.

Voor tieners is ook ruime beschikbaarheid van vitamines en andere essentiële voedingsstoffen nodig. Groeien is namelijk een gecompliceerd biologisch proces waarbij uiteenlopende voedingsmoleculen een rol spelen. Gezonde maaltijdenvoeding en verstandige suppletie zijn daarom in de tienerleeftijd extra belangrijk. Tragisch is dat juist tieners zich vaak vooral voeden met "loze calorieën", zoete snacks en ander onvolwaardig voedsel dat veel brandstof maar vrijwel geen essentiële voedingsstoffen bevat.