Helpen vitamines en andere microvoedingsstoffen om het lichaam te ontdoen van giftige stoffen?

Inderdaad, veel micronutriënten spelen een rol bij de ontgifting, het onschadelijk maken en uit het lichaam verwijderen van giftige stoffen.

Lichaamsvreemde ofwel giftige stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en het functioneren, maar gelukkig beschikt het organisme over een doelmatig ontgiftingssysteem. Het is onvermijdelijk dat met het voedsel en de ingeademde lucht geringe hoeveelheden lichaamsvreemde stoffen naar binnen komen. Zolang de totale belasting met lichaamsvreemde stoffen niet te groot wordt levert dat dankzij de werkzaamheid van het ontgiftingssysteem geen problemen op. Voor een goede werking van het ontgiftingssysteem is naast een gezond voedingspatroon suppletie van tenminste een goed multipreparaat en 1 gram vitamine C per dag nodig.

In deze tijd is de toxische belasting (de totale hoeveelheid giftige stoffen die men naar binnen krijgt) door factoren als luchtvervuiling en anorganische toevoegingen aan het voedsel echter vaak abnormaal groot. Extra ondersteuning van het ontgiftingssysteem kan dan wenselijk zijn. Dat kan onder meer worden bereikt door hoge dosering van het multipreparaat, dus door bijvoorbeeld indien als dosering 1 tot 3 tabletten per dag is vermeld 3 tabletten te nemen. Verder kan extra vitamine C helpen om de "waterige" weefsels en extra vitamine E om de "vettige" weefsels te ontgiften. De belangrijke ontgiftingsprocessen in de lever kunnen worden bevorderd door silymarine, een extract uit de Mariadistelplant.

Door van tijd tot tijd een eenvoudige ontgiftingskuur van 10 dagen te doen kan men de conditie en fitheid sterk verbeteren. Zo'n kuur bestaat uit: beperking van het eiwitgebruik (bijvoorbeeld minder vlees en zuivelproducten); veel drinken, bij voorkeur bietensap, kruidenthee en bronwater; zo weinig mogelijk alcoholgebruik; driemaal daags circa 1 gram vitamine C.