Wat zijn nu precies anorganische mineralen?

In sommige minder-goede voedingssupplementen worden mineralen toegepast die niet aan een organisch molecuul gebonden zijn, waardoor ze in feite niet tot de voedingsstoffen behoren. Het zijn anorganische mineralen, ook wel bodemmineralen genoemd.

De mens heeft mineraal-moleculen nodig in een lichaamseigen vorm, dat wil zeggen "ingepakt" in een organisch molecuul zoals bijvoorbeeld een koolhydraat of een aminozuur. Dit omvatten van het mineraal door een aminozuur of ander organisch molecuul heet "cheleren".

Alleen als een mineraal organisch gebonden ofwel gecheleerd is kan het gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Anorganische mineralen zijn als gevolg van de minderugoede absorptie niet zo effectief als gecheleerde mineralen. Bovendien zijn ze soms al bij relatief lage dosering giftig.

Planten halen ongebonden mineralen uit de bodem en koppelen ze aan organische moleculen. Daarom zijn groente en fruit goede leveranciers van voedingsmineralen.

Als gevolg van het op grote schaal toepassen van intensieve land- en tuinbouw zitten er in de gewassen echter vaak veel minder essentiële voedingsstoffen dan zou moeten. Daarom is dagelijkse inname van een goed multipreparaat voor iedereen aan te raden.