Hebben vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven extra vitamines nodig, en zo ja welke?

Tijdens de zwangerschap en gedurende de periode dat borstvoeding wordt gegeven is een ruime voorziening met essentiële voedingsstoffen extra belangrijk. Dat is zowel voor de (aanstaande) moeders als voor de baby's het geval.

De gegeven adviezen voor een gezond voedingspatroon en orthomoleculaire basissuppletie dienen dan ook door zwangere of borstvoeding gevende vrouwen extra ter harte te worden genomen. Essentieel is dat het tot de basissuppletie behorende multipreparaat voldoet aan orthomoleculaire normen.

Tijdens de zwangerschap is onder meer de inname van foliumzuur extra belangrijk. Aan te bevelen is om naast een orthomoleculair multipreparaat nog een extra foliumzuurpreparaat te nemen, bijvoorbeeld driemaal daags 400 microgram.

Bij zwangerschap vraagt ook de vitamine B6 voorziening bijzondere aandacht. Wat dit betreft is het aan te bevelen een multi met ruim gedoseerd vitamine B complex te kiezen. Eventueel kan vitamine B6 als enkelvoudig preparaat extra worden gesuppleerd.

Tijdens een zwangerschap is ook de vitamine A inname heel belangrijk. Zowel een tekort als een teveel kan schadelijk zijn. Zwangere vrouwen mogen niet meer dan 7.500 IE vitamine A per dag gebruiken. Lever bevat veel vitamine A, reden waarom men matig dient te zijn met de consumptie van lever en leverproducten. Aan het begin van de zwangerschap kan men beter in het geheel geen lever eten.

Voor zwangere vrouwen is het verder belangrijk dat de multi op dagbasis tenminste 10 mg gecheleerd zink bevat. Bij borstvoeding is als extra suppletie bovendien nog een calcium/magnesiumpreparaat aan te bevelen. Calcium en magnesium zijn belangrijke bouwstoffen voor de botten van de zuigeling.