Helpt vitamine C tegen verkoudheid, en zo ja hoeveel moet je dan nemen?

In veel gevallen kan door extra inname van vitamine C een verkoudheid worden voorkomen of sterk in duur worden verkort.

Al in 1970 schreef tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling een boek over de effectiviteit van hoge doses vitamine C tegen virusinfecties zoals griep en verkoudheid.

Dat vitamine C werkzaam is tegen verkoudheden is ook vrij logisch, want deze voedingsstof versterkt door onder meer vergroting van de interferonproductie de afweer tegen virussen.

De kans op succes is het grootst als met de extra inname van vitamine C wordt begonnen zodra men de verkoudheid voelt opkomen. Heel geschikt voor dit doel is calcium ascorbaat, een nietzure vorm van vitamine C. Indien hoge doses ascorbinezuur (de wélzure vorm van vitamine C) worden ingenomen kan namelijk gemakkelijk irritatie van de slijmvliezen in de maag en de darm optreden.

Om een opkomende of reeds aanwezige verkoudheid terug te dringen is het aan te raden om iedere twee uur circa 1 gram of meer vitamine C te nemen. Belangrijk is dat de inname verspreid over de dag plaatsvindt.

Vitamine C is ook bij zeer hoge doseringen niet schadelijk. Wél kunnen indien méér wordt ingenomen dan het lichaam kan gebruiken onschuldige darmklachten als diarree optreden. Als dat gebeurt is het raadzaam de dosering wat te verlagen.

De hoge orthomoleculaire vitamine C doseringen roepen soms verwondering op. Er dient echter te worden bedacht dat vrijwel alle zoogdieren omgerekend naar het lichaamsgewicht van de mens 3 tot 18 gram vitamine C per dag produceren. Het menselijk lichaam kan géén vitamine C maken en de benodigde hoeveelheid moet dus geheel door inname worden verkregen.


Gerelateerde artikelen: