Waar is Vitamine C precies goed voor?

Waarom is vitamine C belangrijk?

Vitamine C is een zeer veelzijdige voedingsstof die in het lichaam voor een groot aantal doeleinden wordt ingezet. Onder meer is vitamine C nodig voor de vervaardiging en het onderhoud van collageen, een essentieel onderdeel van bindweefsel. Dankzij de aanwezigheid van collageen heeft het bindweefsel in bijvoorbeeld de bloedvatwanden grote sterkte.

Verder zijn de krachtige antioxidant-eigenschappen van vitamine C bijzonder belangrijk voor het behoud van de gezondheid en het tegengaan van lichamelijke achteruitgang. Vitamine C is ook buiten de lichaamscellen actief en vormt zo een onmisbare aanvulling op de vooral binnenin de cellen werkzame enzymatische antioxidanten die het lichaam zelf vervaardigt.

Vitamine C heeft daarnaast een positieve invloed op de afweer tegen zowel bacteriële aandoeningen als virus-infecties. Dat vitamine C in staat is virussen te bestrijden is vooral te danken aan de stimulerende invloed op de interferon-productie. Lichaamscellen waarin een virus is binnengedrongen produceren een substantie genaamd interferon om de nog niet aangetaste cellen tegen het virusgevaar te waarschuwen, en een ruime voorziening met vitamine C draagt ertoe bij dat dit systeem optimaal functioneert.

Vitamine C is ook van belang in verband met het afvoeren van giftige stoffen uit het lichaam, ter versterking van de celwanden, bij de wondgenezing en voor de bot- en tandvorming.


Gerelateerde artikelen: