Wat betekent het woord provitamine?

Wat is een provitamine?

Een provitamine is een voorstadium van een vitamine, een stof die in het lichaam kan worden gebruikt om een vitamine te vervaardigen. Provitamines worden ook wel tot de vitamines als zodanig gerekend.

Bekend is provitamine D, een substantie die in de huid onder invloed van het ultraviolette deel van het zonlicht wordt omgezet in vitamine D.

Een ander belangrijk provitamine is bèta caroteen, een substantie waaruit het lichaam vitamine A kan maken en die bovendien van zichzelf gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft.

Het is in principe goed mogelijk om met bèta caroteen in de behoefte aan vitamine A te voorzien. Wél moet er rekening mee worden gehouden dat de omzetting van bèta caroteen in vitamine A bij sommige mensen niet goed verloopt. Daarom is het uit veiligheidsoverwegingen voor iedereen aan te bevelen om tenminste de minimaal benodigde hoeveelheid vitamine A in directe vorm in te nemen.

Voor hogere doseringen verdient bèta caroteen de voorkeur, want deze stof kan in het lichaam voor toekomstig gebruik worden opgeslagen, en heeft behalve als voorstadium van vitamine A nog diverse andere nuttige functies.