Zijn natuurlijke vitamines beter dan synthetische?

Alleen bij natuur-identieke synthetische vitamines is de werking gelijk aan die van het natuurproduct. Met "natuur-identiek" wordt bedoeld dat het synthetische molecule volkomen, dus ook qua ruimtelijke structuur, gelijk is aan het natuurlijke molecule.

Zijn synthetische vitamines gelijk aan natuurlijk vitamines?

Er zijn echter helaas ook synthetische vitamines op de markt waarbij de chemische opbouw van het molecule wél maar de ruimtelijke structuur niet gelijk is aan die van het originele molecule. Dat is met name het geval bij de kunstmatige vitamine E. De natuurlijke vitamine E heeft de zogenoemde d-vorm terwijl de synthetische de lichaamsvreemde dl-vorm heeft.

De natuurlijke uit tarwekiemen of sojabonen gewonnen vitamine E is effectiever dan de synthetische. Ook zullen in het algemeen pas bij enorme overdoseringen van natuurlijke vitamine E schadelijke bijwerkingen optreden, terwijl dat bij het synthetische product al veel eerder het geval is.

Natuurlijke vitamines en mineralen

Sommige goedkope multipreparaten bevatten voornamelijk synthetische vitamines en anorganische mineralen. Deze producten danken hun doorgaans lage prijs verder aan het feit dat de aanwezige hoeveelheden vaak minimaal zijn, en in feite slechts voldoende om gebreksziektes te voorkomen. Ze hebben lang niet dezelfde heilzame werking als volwaardige orthomoleculaire preparaten.

Overigens zijn veel vitamines die industrieel worden vervaardigd niet synthetisch maar volstrekt natuurlijk. Dat is met name het geval als ze worden verkregen door middel van fermentatie, een veel toegepast natuurlijk proces dat een uitstekend natuurlijk product oplevert.