Is het mogelijk om met voedingssuppletie de vitamines in de normale voeding volledig te vervangen?

Dat is in principe niet onmogelijk, maar aan te bevelen is het beslist niet. Gezond samengestelde maaltijden vormen de eerste bron van de vele voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.

De mogelijkheden van voedingssuppletie worden niet volledig gebruikt als daarmee slechts een onvolwaardige basisvoeding tot acceptabel niveau wordt aangevuld. Indien de maaltijden en tussendoortjes slechts bestaan uit loze calorieën, dat wil zeggen energierijk voedsel zonder vitamines en andere essentiële voedingsstoffen, dan zal de gezondheid daaronder lijden. Het heilzame effect van voedingssuppletie is in dat geval veel minder dan bij een gezond voedingspatroon.

Bij consumptie van gezonde gerechten, in het bijzonder van rauwkost, ontvangen de lichaamscellen tegelijk met de energiebestanddelen vele microvoedingsstoffen die voor de verwerking en nuttige toepassing van deze bestanddelen nodig zijn. 

Veel als suppletie ingenomen voedingsstoffen zijn dan voor deze primaire biologische functies niet meer nodig en kunnen vooral worden ingezet om de secundaire processen te bevorderen die op lange termijn de conditie en de gezondheid handhaven en verbeteren. Door suppletie kan worden gezorgd dat er een ruime beschikbaarheid is van voedingsstoffen voor behoud, herstel en versterking van cel, weefsel en orgaanfuncties.