Is voedingssuppletie ook voor kinderen belangrijk?

Wat betreft de relatie voeding en gezondheid geldt voor kinderen hetzelfde als voor volwassenen. Door een gezonde maaltijdenvoeding en orthomoleculaire suppletie wordt een uitstekende gezondheid bevorderd en de kans op ziekte sterk teruggedrongen. Bij de maaltijdenvoeding dient er rekening mee te worden gehouden dat jonge kinderen naar verhouding veel eiwitten nodig hebben.

Voor kinderen is de optimale suppletiedosering in het algemeen lager dan voor volwassenen. De voor kinderen geschikte dosering kan worden berekend door het lichaamsgewicht van het kind te vergelijken met dat van een volwassene.

Verder zijn er 2 vitamines, te weten vitamine D en vitamine K, die bij jonge kinderen extra aandacht vragen omdat zonder suppletie absolute tekorten kunnen optreden. 

Jonge kinderen hebben een extra grote behoefte aan vitamine D en daarom wordt aangeraden om kinderen totdat ze vier jaar zijn (in de winter zelfs tot ze 7 jaar zijn) dagelijks als aanvulling op de normale voeding 400 tot 600 I.E. (10 tot 15 microgram) vitamine D te geven. (Omdat aan kantenklare zuigelingenvoedingen in de fabriek al extra vitamine D is toegevoegd hebben baby's die volledig daarmee worden gevoed geen vitamine D suppletie nodig. Ook de zogenoemde opvolgmelk bevat extra vitamine D, zodat bij gebruik daarvan geen of minder suppletie nodig is.)

Voor kinderen met een donkere huid is aan te raden hiermee 's winters door te gaan tot de groei voltooid is. In een donkere huid wordt namelijk minder vitamine D door inwerking van het zonlicht aangemaakt.

Verder moeten pasgeboren baby's extra vitamine K krijgen. In Nederland wordt er in principe door degene die de bevalling professioneel begeleidt op gelet dat dit inderdaad gebeurt. Aan zuigelingen die borstvoeding krijgen dient bovendien vanaf de tweede levensweek dagelijks 25 microgram vitamine K te worden gegeven. Dit moet tot drie maanden na de geboorte worden voortgezet.