Kan het in sommige gevallen zinvol zijn om in plaats van een multi een enkelvoudig vitaminepreparaat te nemen?

Enkelvoudige preparaten dienen in principe niet in de plaats van maar als aanvulling op een multi te worden genomen. Voor iedereen is aan te raden om dagelijks een goede multi en tenminste 1 gram vitamine C te nemen. Daarmee wordt een hoge mate van zekerheid bereikt dat alle voedingsstoffen in voldoende mate beschikbaar zijn en dat géén ernstige tekorten zullen optreden.

Boven deze basissuppletie kan men, om de zekerheid te vergroten, bepaalde gezondheidsdoelstellingen te verwezenlijken en/of bepaalde ziekterisico's te verminderen, uiteenlopende voedingsstoffen extra suppleren. Ook voor deze extra suppletie zijn complexpreparaten verkrijgbaar, zoals antioxidantformules en afweerversterkende preparaten.

Ook kunnen als extra suppletie enkelvoudige preparaten worden ingezet. Bijvoorbeeld coenzym Q10 om de energiebeschikbaarheid in de lichaamscellen te vergroten, of silymarine om de ontgiftingsfunctie van de lever te ondersteunen.

Enkelvoudige preparaten worden ook in de orthomoleculaire geneeskunde veel toegepast, namelijk om het lichaam extra te voorzien van een voedingsstof die speciaal bevorderlijk is voor de genezing van een bepaalde aandoening.