Kan voedingssuppletie helpen bij vruchtbaarheidsproblemen?

Verminderde vruchtbaarheid als gevolg van tekorten aan bepaalde voedingsstoffen komt zowel bij vrouwen als mannen voor. In veel gevallen kunnen deze problemen door voedingsmaatregelen worden opgelost.

Bij vrouwen kunnen bepaalde tekorten bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat er onvoldoende voor de vruchtbaarheid belangrijke hormonen beschikbaar zijn. Bij mannen kunnen tekorten leiden tot onvoldoende zaadcellen in het zaadvocht of onvoldoende beweeglijkheid van de zaadcellen.

Zoals bij andere gezondheidsdoelstellingen geldt ook hier dat op de eerste plaats een gezonde maaltijdenvoeding en orthomoleculaire basissuppletie vereist zijn. Van belang in verband met vruchtbaarheidsbevordering is dat de tot de basissuppletie behorende multi op dagbasis tenminste 15 milligram vitamine Bcomplex bevat.

Bij mannen kan de vitamine B12 en het foliumzuur in het vitamine Bcomplex de productie van spermatozoïden verhogen. Bij vrouwen bevordert de vitamine B6 in het vitamine Bcomplex de aanmaak van diverse voor de vruchtbaarheid belangrijke hormonen.

Ook de hoeveelheid zink in de multi is belangrijk voor de vruchtbaarheid. Op dagbasis dient tenminste 10 milligram zink aanwezig te zijn. Zink is bij mannen van belang in verband met de beweeglijkheid van de spermatozoïden. Bij de vrouw is zink bij de aanmaak van uiteenlopende hormonen betrokken.

Boven de basissuppletie kunnen mannen onder meer ook nog extra vitamine C, een nutritioneel antioxidantcomplex en arginine nemen. Bij vrouwen kan onder meer nog ijzersuppletie verbetering brengen.

Voor zowel vrouwen als mannen geldt verder dat men (indien van toepassing) beter kan stoppen met roken, en dat men matig dient te zijn met koffie en alcohol.