Kan voedingssuppletie helpen tegen de nadelige gevolgen van luchtverontreiniging?

Ja, tot op zekere hoogte kan extra inname van essentiële voedingsstoffen, en in het bijzonder van antioxidanten, bescherming bieden tegen gezondheidsschade door vervuilde lucht.

Luchtverontreiniging vormt in onze tijd een ernstige bedreiging. Ieder mens haalt per dag ongeveer 20.000 keer adem, waarbij circa 8000 liter lucht de longen binnenkomt en weer wordt uitgeademd. Als deze lucht veel verontreinigingen bevat heeft dat een nadelige invloed op de gezondheid.

Helemaal schoon is de lucht nergens, maar ons lichaam is gelukkig in staat om een zekere hoeveelheid vuil tegen te houden, of na binnendringing weer af te voeren. Bepaalde voedingsstoffen kunnen deze vermogens ondersteunen en versterken.

Zo kunnen we met gezonde voeding en preventieve suppletie onder meer zorgen dat het "schoonmaaksysteem" van de luchtwegen in goede conditie blijft. Dit systeem zorgt dat stofdeeltjes door het slijm in de luchtwegen worden opgevangen en naar de mondholte worden gebracht.

De luchtvervuiling in veel omgevingen is echter helaas zo erg dat ook een optimaal werkend luchtwegschoonmaaksysteem niet kan voorkomen dat uiteenlopende verontreinigingen via de longen in het bloed terecht komen. Daartoe behoren ook vaak veel deeltjes die oxidatieschade veroorzaken. Onder meer door het inademen van sigarettenrook komen veel van deze deeltjes in het lichaam.

Mensen die vaak in sterk vervuilde lucht verblijven doen er goed aan om boven hun normale preventieve suppletie nog extra vitamine C en een antioxidantencomplexpreparaat te nemen. Verder kan om het ontgiftingssysteem te ondersteunen bijvoorbeeld ook nog silymarine worden gesuppleerd.