Kunnen voedingssupplementen als medicijn worden toegepast?

Vitamines en andere micronutriënten worden ter behandeling van veel aandoeningen met succes toegepast. Toch bestaan er enkele grote en principiële verschillen tussen farmaceutische medicijnen en voedingssupplementen.

Het belangrijkste verschil is wel dat synthetische farmaceutische medicijnen lichaamsvreemd en voedingssupplementen lichaamseigen zijn. Daarom treden bij farmaceutische medicijnen vaak schadelijke bijwerkingen op, terwijl zich bij een orthomoleculaire behandeling juist vaak gunstige neveneffecten voordoen.

De werking van lichaamsvreemde medicijnen berust erop dat deze veranderingen in het lichaamssysteem forceren, terwijl voedingsstoffen door het lichaam worden herkend als nuttig, en ten behoeve van normale biochemische processen worden ingepast.

In de orthomoleculaire geneeskunde wordt gezorgd voor optimale beschikbaarheid van voedingsstoffen die het lichaam zélf voor genezing en functieherstel kan gebruiken. De orthomoleculaire geneeskunde biedt onder meer niet-toxische alternatieven voor uiteenlopende weinigsuccesvolle behandelwijzen van chronische ziekten met lichaamsvreemde medicijnen. Daartoe behoren veelvoorkomende volksziekten als aderverkalking, ouderdomsdiabetes en kanker.